Pētījums: Krīzes dēļ Latvijas iedzīvotāji apģērbam tērē mazāk, svarīgākais faktors – augsta kvalitāte

Lai gan vairāk nekā puse jeb 63% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka pēdējo gadu ekonomisko satricinājumu dēļ apģērba iegādei tērē mazāk naudas, tajā pašā laikā viņu vēlme valkāt kvalitatīvas drēbes un apavus ir palikusi nemainīga, liecina multizīmolu veikala VAN GRAAF un pētījumu kompānijas “Norstat” veiktā sabiedriskās domas aptauja.

Pētījuma rezultāti atklāj, ka savu apģērbu un apavu iegādei plānoto budžetu pēdējo gadu laikā ir samazinājušas tieši sievietes – 68% aptaujāto. Salīdzinoši vīrieši – tikai 52%. Savukārt tikai desmitā daļa mūsu valstī dzīvojošo apgalvo, ka pēdējo trīs gadu globālo satricinājumu dēļ apģērba un apavu iegādei tērē tikpat daudz naudas kā pirms Covid-19 izraisītās pandēmijas sākuma, bet 21% atzina, ka šie apstākļi nekādā veidā nav ietekmējuši viņu iepirkšanās paradumus.

Vienlaikus 73% Latvijas iedzīvotāju atklāj, ka augsta kvalitāte ir ļoti būtisks faktors apģērba iegādē. Ja skatās dzimumu perspektīvā, tad šis faktors ir nedaudz būtiskāks vīriešiem (75%) nekā sievietēm (70%).

“Mēs savā ikdienas darbā arī novērojam, ka arvien vairāk Latvijas pircēju vēlas iegādāties augstas kvalitātes apģērbu par salīdzinoši pieņemamu cenu. Līdz ar to ne tik liels fokuss ir uz to, lai konkrētā lieta ir stilīga, kas nozīmē, ka tā būs aktuāla tikai dažas sezonas. Ja runājam par zīmoliem un to atpazīstamību, tad redzam, ka šis faktors ir daudz būtiskāks tieši vīriešiem,” zina stāstīt multizīmolu veikala VAN GRAAF vadītāja Agnese Masaļska.

VAN GRAAF veikala vadītāja arī zina stāstīt, ka pēdējo gadu laikā klienti priekšroku dod klasiska dizaina apģērbiem ar “odziņu”, visticamāk ar mērķi valkāt tos vairākas sezonas. Viņas teikto apstiprina arī pētījuma dati. Proti, teju puse jeb 45% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzina, ka vidēji valkā drēbes no viena līdz trim gadiem. Salīdzinoši mazāk bija tādu, kuri to dara ilgāk – četrus (10%), piecus (9%) un vairāk gadus (16%).

Raidījuma “Māmiņu klubs” vadītāja un influencere Kristīne Beitika zina stāstīt, ka kopš viņas ģimenē ir ienākusi meita, ir mainījusies arī apģērbam paredzētā budžeta pārdale, jo primāri gribas sapucēt bērnu: “Savukārt izvēloties apģērbu sev, es īpašu uzmanību pievēršu tieši kvalitātei. Man ir būtiski, lai to varētu valkāt vairākas sezonas, jo, pirmkārt, man rūp ilgtspēja, otrkārt, man nav standarta izmērs, līdz ar to, atrodot sev tīkamu apģērbu, rēķinos, ka tas būs manā garderobē ilgāku laiku.”

Par VAN GRAAF

VAN GRAAF ir viens no lielākajiem multizīmolu modes namiem, kas piedāvā vairāk nekā 200 dažādas kolekcijas no prestižiem starptautiskiem zīmoliem – augstākās kvalitātes galvenās līnijas, aktuālos jauniešu modes jaunumus un dizaineru kolekcijas tieši no podijiem. VAN GRAAF ir sinonīms augstākajai kvalitātei un saviem klientiem nodrošina visplašāko sortimentu, profesionālas konsultācijas un apkalpošanu. Pirmo VAN GRAAF veikalu atvēra 2001.gadā, un pašlaik uzņēmumam ir vairāk nekā 16 veikalu Polijā, Čehijā, Ungārijā, Šveicē un Latvijā – daudzfunkcionālajā iepirkšanās un izklaides centrā “Akropole”.

Leave a Comment