Padomi vecākiem: bērnu redzes veselība – svarīgi reaģēt laikā

Jāiegādājas tieši tādas brilles, kādas nozīmējis speciālists. Neskaidrību gadījumos var vērsties arī pie optikas konsultanta, kam ir pieredze un zināšanas šajos jautājumos. OptiO optiku tīklā strādājošie darbinieki iziet īpašu apmācību ciklu, kur viņiem iemāca to, kā izvēlēties klientam atbilstošāko briļļu ietvaru un lēcu materiālu. Ir virkne elementu, ko ņemt vērā, izvēloties brilles, tostarp – vecums, sejas forma un uzstādītā diagnoze. Ir svarīgi, lai pašas pirmās brilles būtu kvalitatīvas.

Pavisam maziem bērniem briļļu ietvariem jāizvēlas mīksts, silikonveida materiāls, savukārt briļļu lēcām jābūt plānām, lai lēcas pilnībā iegultu ietvarā, un lai tad, ja mazulis pakrīt, viņš nesavainojas ar lēcu malām. Vecākiem bērniem jāizvēlas izturīgāki briļļu ietvari, lai “dauzoties” tos nesaplēstu.

Briļļu formas izvēlē bērniem, priekšroka būtu jādod apaļīgākiem briļļu ietvariem. Bērni ir īsāki nekā lielākā daļa cilvēku, ar ko viņi ikdienā ir kontaktā, tādēļ svarīgi, lai skatoties uz augšu, viņiem nebūtu jāskatās “pāri” brillēm.

Priekšroka briļļu ietvara izvēlē būtu jādod plastikāta ietvariem, jo bērniem ir proporcionāli nelieli deguni. Metāla briļļu ietvaru balsti var pārlieku spiest bērnu degunus, un ir grūti “uzsēdināmi”. Turpretī, plastikāta briļļu ietvari “sēž” ērtāk.

Izvēloties brilles bērnam, daļai vecāku ir tendence neņemt vērā bērna gaumi un vēlmes. Protams, ka vecāki maksā par brillēm, bet tās nēsā paši bērni. Ja bērnam pašam nepatiks tas, kā viņš izskatās ar konkrētajām brillēm, lielāka kļūs iespēja, ka viņš tās atteiksies nēsāt vai slepus uzliks tikai tad, kad redz vecāki.

Mēs saprotam, ka vecāku “pieļautās kļūdas” reizēm saistītas ar to, ka ģimeņu budžetā visām vajadzībām naudas nepietiek. Gribu vērst uzmanību, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam katru gadu iespējams saņemt brilles 50 eiro vērtībā bez maksas. Jau trešo gadu OptiO realizē sociālās atbildības kampaņu, nodrošinot šo iespēju. Lai iegūtu brilles, nepieciešama oftalmologa vai optometrista izrakstīta briļļu recepte, kas nav vecāka par trīs mēnešiem. Redzi iespējams pārbaudīt arī pie pieredzējušiem speciālistiem OptiO veikalos.

Vairāk informācijas par sociālās atbildības programmām www.optio.lv sadaļā “Aktuāli”.

Leave a Comment