Nevari aizmigt? Apēd banānu!

Dominē uzskats, ka ēst pirms miega ir kaitīgi. Amerikāņu ārsti šo atziņu nedaudz precizējuši – kaitīgi ir pārēsties. Daži produkti un dzērieni pavisam nelielā daudzumā, gluži pretēji, veselīgam miegam nāk tikai par labu.

Ja dienas laikā nav izdevies normāli paēst un izsalkums neļauj aizmigt, vēlamāk kaut ko no produktiem apēst vai arī pagatavot miegu rosinošu dzērienu. Šie produkti atslābinās saspringušos muskuļus, nomierinās nervu sistēmu, veicinās miegu rosinošo hormonu – serotonīna un melatonīna izstrādi un galvenais – nenoslogos kuņģi.

Kāpēc angļi un amerikāņi pirms gulētiešanas bieži dzer pienu? Visticamāk, tāpēc, ka piens satur triptofānu – aminoskābi, kurai piemīt nomierinošas īpašības, un kalciju, kas palīdz smadzenēm triptofānu uzsūkt. Turklāt piens iedarbojas arī uz psihi. Tas it kā atgriež cilvēku aizmirstās agrīnās bērnības sajūtās, kad pudelīte ar pienu bija miera un apmierinātības simbols.

Uz nakti ietiecams senais tautas līdzeklis – kumelīšu tēja. Ne velti no visiem nomierinošajiem augiem kumelītes ieņem vienu no pirmajām vietām. Tai piemīt viegls miegu rosinošs efekts, tās ir ideāls dabiskais relaksants ķermenim un dvēselei.

Siltam pienam vai zāļu tējai var pievienot karotīti medus. Pie nomierinošiem produktiem pieder arī banāns, kura sastāvā ir arī magnijs – viela, kas atslābina muskuļus.

Leave a Comment