“Mēs Beidzot esam saskaitīti!” Kāds tad šobrīd ir Latvijas iedzīvotāju īstais kopskaits?

Attiecīgā informācija ietver detaļas par jaundzimušo un aizgājušo skaitu, ļaujot sabiedrībai un pētniekiem analizēt demogrāfiskos tendences. Turklāt, noslēgto laulību statistika piedāvā ieskatu attiecību un ģimenes dinamikā, sniedzot iespēju novērot sociālās izmaiņas valstī.

Šie dati ne tikai kalpo kā bāze demogrāfisko pētījumu veikšanai, bet arī ir noderīgi lēmumu pieņēmējiem, politiķiem un citām iesaistītajām personām, lai izstrādātu un pielāgotu valsts politiku atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām un sabiedrības attīstībai. Tāpēc jaunākie dati no CSB sniedz plašu un detalizētu priekšstatu par Latvijas demogrāfisko ainavu, veicinot dziļāku izpratni par valsts sociālo un ekonomisko stāvokli.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes provizoriskajiem datiem, dzimušo skaits Latvijā turpina samazināties, sniedzot ziņu par 2023. gadu, kurā piedzimis 14,121 bērns. Šis skaitlis atspoguļo 11.5% samazinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, kas nozīmē, ka 1833 jaundzimušie mazāk, nekā 2022. gadā.

Ievērojams ir arī fakts, ka vismazāk bērnu piedzimis 2023. gada 4. ceturksnī, konstatējot 2.7% samazinājumu vai 92 jaundzimušos mazāk nekā 2022. gada attiecīgajā ceturksnī. Līdzīgi katra mēneša laikā 2023. gadā dzimušo skaits bija mazāks nekā attiecīgajā mēnesī iepriekšējā gadā, sniedzot statistisko zīmi – viszemākais dzimušo skaits katrā mēnesī pēdējos simts gados.

“Došanās mūžībā” gadījumu skaits 2023. gadā ir reģistrēts kā 27,724 cilvēki, kas ir samazinājums par 9.8%, jeb 3007 cilvēkiem mazāk nekā iepriekšējā gadā (30,731 cilvēks). Šī informācija atklāj, ka aizgājušo skaits pērn bija divas reizes lielāks nekā jaundzimušo skaits, un tādējādi Latvijas iedzīvotāju dabiskais pieaugums saglabājas negatīvs kopš 1990. gada.

Laulību skaita ziņā 2023. gadā ir novērojams samazinājums, jo tika reģistrētas 10,762 laulības, kas ir par 9.2% mazāk nekā gadu iepriekš. Tas kontrastē ar tendenci palielināt noslēgto laulību skaitu pēc 2020. gada, kad pandēmijas dēļ tika noteikti ierobežojumi sabiedriskās pulcēšanās jomā. Tomēr jāpiebilst, ka 2023. gadā ir noslēgtas tikai par 60 laulībām vairāk nekā 2020. gadā.

Kopumā, saskaņā ar 2024. gada 1. janvāra datiem, valsts iedzīvotāju skaits Latvijā ir samazinājies par 18,500 cilvēkiem, sasniedzot 1,873 miljonus. Šie dati piedāvā plašu un dziļu izpratni par demogrāfiskajām tendencēm valstī, kas ir būtisks faktors lēmumu pieņemšanā un politikas izstrādē attiecībā uz nākotnes sabiedrības izaugsmi un attīstību.

Leave a Comment