Lineļļa ir īsts superprodukts veselībai. Ko ārstē, kā lietot?

Sirds-asinsvadu slimības
Pierādīts, ka omega-3 skābes palīdz būtiski pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Lineļļas lietošana samazina trombu veidošanās risku sirdī, plaušās, galvas smadzenēs, turklāt pazeminās arī asinsspiediens, ja tas ir augsts.

Diabēts
Bieža, nelielās devās lietota lineļļa uzlabo insulīna iedarbību un efektīvi aizsargā organismu no diabēta rašanās, bet cilvēkiem, kas ar šo kaiti sasirguši, aptur slimības tālāku attīstību.

Kuņģa-zarnu trakta slimības
Lineļļa palīdz pret kuņģa-zarnu trakta un uroģenitālās sistēmas kaitēm. Pārtikas lineļļu iesaka slimniekiem pēcoperācijas laikā, jo tā paaugstina organisma vispārējo imunitāti un neļauj veidoties iekaisuma procesiem.

Artrīts
Labu efektu dod linsēklu eļļā esošo skābju omega-3 un omega-6 iekļaušana artrīta ārstēšanas procesā – ar to ierīvē sāpošās vietas. Novērojumi pierādījuši, ka 60% reimatiskā artrīta gadījumu pacienti pilnībā varēja atteikties no pretiekaisuma preparātiem, bet pārējie – samazināt to lietošanu.

Vēl linsēklu eļļa palīdz nierēm tūskas un liekā svara gadījumos, kad nātrija un ūdens izvadīšana nierēm ir apgrūtināta. Lineļļai piemīt arī nomierinoša iedarbība stresa situācijās, tā veicina redzes uzlabošanos un novērš toksīnu veidošanos organismā.

Kā lietot?
Ārstniecībai lineļļu var izmantot gan tīrā veidā, gan maisījumā ar citām augu eļļām vai dzīvnieku izcelsmes taukiem: salātu mērcēs, majonēzē, to var sajaukt ar olbaltumiem (sieru, kefīru, jogurtu), arī ar medu, augļiem, sīrupu. Var sajaukt ar olīveļļu un sviestu, lai palielinātu to uzturvērtību, pievienot aukstajiem vai jau gataviem karstajiem ēdieniem. Jāpatur prātā, ka lineļļa nav pakļaujama termiskai apstrādei.

Ārstniecības nolūkos lieto 2–3 reizes dienā (dienas norma – 1–2 ēdamkarotes). Ārīgi izmanto apsējiem (maina 1–2 reizes dienā), problemātisko vietu apziešanai (3–4 reizes dienā) un ierīvēšanai uz nakti.

Leave a Comment