Lauru vainags veselībai. Receptes un padomi

Lauru lapas satur 4,5% ēteriskās eļļas, kuras sastāvā ietilpst 14 dažādas vērtīgas vielas, to skaitā arī etiķskābe, baldriānskābe un citas. Pateicoties tam, lauru lapām piemīt antiseptiska, pretiekaisumu, urīndzenoša, pretreimatisma, hipotensīva, sedatīva un vielmaiņu veicinoša iedarbība. Turklāt, kas ir ļoti vērtīgi, visas šīs īpašības saglabājas arī žāvētajās lapās.

Lauru lapu novārījums uzlabo gremošanu, rosina apetīti, tās izmanto hroniska holecistīta un žultsakmeņu slimības ārstēšanai. Tam piemīt arī dezinficējoša un vēdera izeju stimulējoša iedarbība, ir labs līdzeklis pret rūgšanas procesiem kuņģī, stimulē tā darbību: lieto gremošanas procesa uzlabošanai, pret meteorismu, kā arī hemoroīdu ārstēšanai. Taču lauru lapas izceļas arī ar savelkošām īpašībām, tāpēc lielā daudzumā var izraisīt aizcietējumu.

Šajā gadījumā ieteicams uzturā lietot bietes un žāvētas plūmes vai arī nedaudz samazināt uzlējuma devu.

Ārīgi tautas medicīnā lauru lapas plaši izmanto kā antiseptisku līdzekli pret sastrutojumiem un ādas izsitumiem, arī sastiepuma, izmežģījuma un locītavu sāpju gadījumā.

Lauru lapu gaistošās aromātiskās vielas nomāc slimības rosinošos mikrobus un vīrusus, to skaitā tuberkulozes nūjiņas, un kopumā stiprina imunitāti. Lauru ēterisko eļļu aktīvi lieto aromterapijā neirožu ārstēšanai, miega normalizēšanai un organisma vispārējā tonusa celšanai. Lauru lapas ir labs līdzeklis pret haimorītu, dažādām saslimšanām, to skaitā sejas nerva paralīzi. Tās palīdz arī pret aknu un liesas audzējiem un kolikām, bet vannas ar lauru lapu novārījumu ir veselīgas urīnpūšļa un dzemdes slimību gadījumos.

Lauru lapas pazemina cukura līmeni

Pateicoties augstam īpašo vielu saturam, lauru lapām piemīt hipoglikēmiskas īpašības, proti, tās palīdz samazināt cukura līmeni. Tāpēc tautas medicīnā tās gan tīrā veidā, gan dažādu augu maisījumu sastāvos izmanto cukura diabēta ārstēšanai. Augu maisījumi jāmaina ik pēc 2–3 mēnešiem.

* Uzlējumam ņem 10 lauru lapas, aplej ar 3 glāzēm verdoša ūdens un 2–3 stundas nostādina. Dzer uzlējumu pa pusglāzei 3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Pēc tam var pāriet uz augu maisījumiem. Bez lauru lapām vienādās daļās tajos iekļauj šādus augus:

* brūkleņu un melleņu lapas, asinszāles un galegas lakstus, bērza lapas un pumpurus, dadža un lakricas saknes, paegļa augļus;

* bērza pumpurus, irbenes mizu, nātres lakstus, pienenes saknes, pākšu pupiņu vārsnes, diļļu augļus un linsēklas;

* galegas un parastā pelašķa lakstus, āboliņa ziedus, dadža saknes, melleņu lapas un mežrozīšu augļus;

* pieneņu saknes, ganu plikstiņa lakstus, pākšu pupiņu vārsnes, melleņu lapas, lazdas mizu un diļļu augļus.

Uzlējumu gatavo šādi:

* 2 ēdamkarotes jebkura maisījuma vakarā ieber termosā, aplej ar puslitru verdoša ūdens un nakti nostādina. Lieto pa 1/3–1/4 glāzes pusstundu pirms ēšanas.

Papildus, lai pazeminātu cukura līmeni asinīs, uzturā vairāk jālieto pikantas garšvielas, arī ķiploki, sīpoli, selerijas, spināti, bet kafijas vietā – cigoriņi.

Dažas receptes pret citām kaitēm

* Pret locītavu kaitēm, krampjiem, paralīzēm: 30 g sīki sasmalcinātu lauru lapu aplej ar 200 g olīvu vai saulespuķu eļļas, 10 dienas nostādina siltā vietā (vai stundu karsē ūdens peldē), izkāš, biezumus izspiež un lieto problemātisko vietu ierīvēšanai.

* Pret reimatisma un podagras izraisītām sāpēm, neiralģiju gatavo ziedi: rūpīgi sajauc pulverī saberztas lauru lapas (6 daļas), paegļa skujas (1 daļu) un nesālītu sviestu (12 daļas). Lieto sāpošo vietu ierīvēšanai.

* Pret vēdera uzpūšanos (meteorismu) gatavo lauru tēju: 4 lauru lapas aplej ar puslitru verdoša ūdens, nostādina un izdzer dienas laikā ēdienreižu starplaikos.

Sagaidīt vasaru teicamā formā

Lauru lapas palīdz atbrīvoties arī no ziemas un pavasara noguruma izpausmēm. Lapu uzlējumi un novārījumi normalizē sviedru izdalīšanos, uzlabo garastāvokli un darbspējas, palīdz atgūt labu sejas krāsu un ādas svaigumu. Lauru lapu sastāvā esošie fitoncīdi un mikroelementi stiprina imunitāti un nervu sistēmu.

* Aptuveni 15 lapiņas aplej ar 300 g ūdens, vāra 5 minūtes, tad pārlej termosā un 3–4 stundas nostādina. Pēc tam izkāš un izdzer pa daļām dienas laikā. Kurss – 3 dienas. Ar 2 nedēļu pārtraukumiem kursu atkārto 3 reizes.

Mazināt pastiprinātu svīšanu palīdz vannas ar lauru lapu uzlējumu.

* Uz 1 litru tīra ūdens ņem 50–100 ml lauru lapu uzlējuma vai novārījuma. Peldi ieteicams rīkot 2–3 reizes nedēļā pirms gulētiešanas. Papildus šāda vanna nomierinās nervus, mazinās spriedzi un normalizēs miegu.
Vēl der ņemt vērā to, ka kosmetologi ļoti iesaka sejas un kakla ādai pagatavot šādu losjonu:

* 20 g lauru lapu aplej ar 100 ml ūdens, uzkarsē līdz viršanai un pāris stundu nostādina. Lieto sejas un kakla apslaucīšanai no rīta un vakarā. Losjons ne tikai teicami attīra un atsvaidzina ādu, bet arī palīdz izlīdzināt sīkās krunciņas.

Leave a Comment