Latvija aicina ANO dalībvalstis stiprināt starptautiskās ķīmisko ieroču aizlieguma normas

2018.gada 23.oktobrī Ņujorkā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Ģenerālās asamblejas Pirmās komitejas dalībvalstu debatēs par masu iznīcināšanas ieročiem Latvijas vēstnieks ANO Andrejs Pildegovičs pauda stingru nosodījumu ķīmisko ieroču izmantošanai Sīrijā, Irākā, Malaizijā un Apvienotajā Karalistē pēdējo gadu laikā.

Vēstnieks uzsvēra, ka šie noziegumi rupji pārkāpj Ķīmisko ieroču konvenciju, tie apdraud starptautisko kārtību un globālos masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšanas un atbruņošanās centienus. Viņš aicināja visas ANO dalībvalstis ievērot un stiprināt starptautiskās normas un noteikumus saistībā ar ķīmisko ieroču aizliegumu.

A. Pildegovičs pauda bažas par kiberuzbrukuma mēģinājumu Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (ĶIAO) (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) galvenajai mītnei Hāgā šī gada aprīlī, norādot, ka jebkādi centieni iejaukties vai ietekmēt neatkarīgu ĶIAO darbu ir absolūti nepieļaujami. Vēstnieks arī uzsvēra nepieciešamību īstenot šogad jūnijā Ķīmisko ieroču konvencijas (Chemical Weapons Convention) dalībvalstu ārkārtas konferencē pieņemtos lēmumu, kas paredz stiprināt ĶIAO un tās Tehniskā sekretariāta spējas, tostarp ĶIAO paspārnē izveidot atbildības attiecināšanas mehānismus par ķīmisko ieroču izmantošanu.

Tāpat vēstnieks uzrunā akcentēja, ka Latvija atbalsta vienotu un koordinētu daudzpusēju pieeju starptautisko normu stiprināšanai, tādēļ 2018. gada maijā pievienojās Francijas vadītajai Starptautiskajai partnerībai pret nesodītu ķīmisko ieroču izmantošanu (Intenational Partnership Against the Impunity for the Use of Chemical Weapons), kā arī iestājās par jaunu Eiropas Savienības autonomo ierobežojošo pasākumu (sankciju) izveidošanu, lai vērstos pret ķīmisko ieroču izplatīšanu un izmantošanu.

Leave a Comment