Kas izraisa faringītu, kā sev palīdzēt ar dabas līdzekļiem?

Kā sev palīdzēt?
* Kaklu skalo ar svaigi spiestu kartupeļu sulu vai arī taisa inhalācijas – ieelpo vārošu kartupeļu tvaikus.

* Nomizo un sīki sakapā svaigus ķiplokus. Pusi glāzes sasmalcinātās masas ieliek emaljētā katliņā un aplej ar šķidru griķu (tumšo) medu tā, lai tas pilnībā nosegtu ķiplokus.

Tad katliņu liek uz lēnas uguns un, nepārtraukti maisot, karsē aptuveni 20 minūtes, līdz viss medus izšķīdis. Pēc tam uzliek vāciņu, nedaudz atdzesē, tad atkal liek uz uguns un nepārtraukti maisa, lai sīrups nepiedegtu. Šim sīrupam var pievienot pavisam nedaudz destilēta ūdens.

Izfiltrēto sīrupu uzglabā ledusskapī. Lieto pret klepu, laringītu, tonsilītu un faringītu: bērni pa 1 tējkarotei, pieaugušie – pa 1 ēdamkarotei ik pēc stundas, līdz iestājas pilnīga atveseļošanās.

* Ķiploka galviņu saberž putriņā, aplej ar 1 litru vīna vai ābolu etiķa, ik pa laikam sakratot, 2 nedēļas nostādina tumšā vēsā vietā, tad izkāš. Glāzē izvilkuma izšķīdina pustējkaroti sāls un skalo kaklu 2–3 reizes dienā, līdz slimība atkāpusies.

* Mandeles apziež ar propolisa izvilkumu. Vienu daļu 10% propolisa izvilkuma spirtā sajauc ar 2 daļām glicerīna un hroniska faringīta gadījumā lieto rīkles aizmugurējās sieniņas apziešanai. Šo līdzekli var lietot arī sāpīgo vietu apziešanai čūlainā stomatīta gadījumā un pilināt degunā pret hroniskām iesnām.

* Pret mutes dobuma gļotādas iekaisumu, arī angīnu, faringītu un smaganu asiņošanu muti un kaklu skalo ar kazeņu lapu uzlējumu.

* Ļoti labi palīdz kumelīšu uzlējums vai novārījums. Ar tiem ne tikai jāskalo kakls, bet arī maziem malkiem jānorij, cenšoties šķidrumu aizturēt rīklē, lai tas spēcīgāk iedarbotos uz gļotādu.

Vēl viens veids, kā uzveikt faringītu
Pirmās 10 dienas

* Divas veselīgas ķiploka galviņas (bez zaļajiem dzinumiem) saberž putriņā, aplej ar glāzi silta vārīta piena, izkāš. Guļot uz muguras, ar siltu dziļi skalo kaklu ne retāk kā 4 reizes dienā. Vienai skalošanai izmanto vismaz glāzi uzlējuma.

Nākamās 10 dienas
* Vienu ēdamkaroti kliņģerīšu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 20 minūtes nostādina, tad izkāš. Ar siltu skalo kaklu ne retāk kā 4 reizes dienā, vienā reizē izmantojot vismaz glāzi uzlējuma.

Nākamās 10 dienas
* Vienu ēdamkaroti žāvētu kartupeļu ziedu aplej ar glāzi verdoša ūdens, vāra 2–5 minūtes, 20 minūtes nostādina, tad izkāš. Guļus stāvoklī skalo kaklu 2–4 reizes dienā ar vismaz glāzi novārījuma.

Pēc tam vēl 10 dienas kaklu skalo ar pirmo līdzekli – ķiploka uzlējumu pienā.

Leave a Comment