Kas cilvēkiem liktu lepoties ar valsti pēc 10 gadiem

Jāatzīmē, ka novērotās tendences ir bijušas salīdzinoši noturīgas – arī pirms 6 gadiem (2012. gada janvārī) par galvenajiem iemesliem, lai lepotos ar valsti, tika atzīti stabili ekonomiskie rādītāji, veselības aprūpes uzlabošanās, labāka sociālā atbalsta sistēma, sasniegts ES vidējais labklājības līmenis (toreiz starp 5 svarīgākajiem tika minēta arī attīstīta lauksaimniecība).

Apkopojot rādītājus par biežāk minētajām atbildēm, jāsecina, ka dažādu grupu uzskati atšķiras. Piemēram, rīdzinieku trīs biežāk nosauktie rādītāji bija “sasniegti stabili ekonomiskie rādītāji ekonomikā”, “uzlabojusies veselības aprūpes joma” un “sasniegts ES vidējais labklājības līmenis”, bet lauku iedzīvotāju – “sasniegts ES vidējais labklājības līmenis”, “uzlabojies ceļu stāvoklis” un “labāka sociālā atbalsta sistēma”.

Arī, salīdzinot dažāda vecuma iedzīvotāju atbildes, vērojams, ka 10 biežāk minētās atbildes visās analizētajās vecuma grupās ir vienādas, tomēr pastāv arī atšķirības – ja jauniešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem visbiežāk nosauktie iemesli lepnumam ar valsti būtu “sasniegts ES vidējais labklājības līmenis”, “uzlabojies ceļu stāvoklis” un “sasniegti stabili ekonomiskie rādītāji ekonomikā”, tad aptaujātie vecumā no 64 līdz 75 gadiem visbiežāk minēja “labāku sociālā atbalsta sistēmu”, “uzlabojušos veselības aprūpes jomu” un “sasniegtu ES vidējo labklājības līmeni”.

Par “Baltic International Bank Latvijas barometru”:

“Baltic International Bank Latvijas barometrs” ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Leave a Comment