Kā pareizi vārīt dažādus putraimus? Ar savu pieredzi dalās šefpavāri

Atceraties, kā bērnībā ēdāt dažādas gardas putras? Dažs labs šefpavārs pat neprot uzvārīt tik gardu putru, kā to darīja omīte vai mamma. Noslēpums ir tajā, ka katram putraimam ir savs noteikts pagatavošanas veids: dažus vislabāk atstāt pamērcēties uz nakti, bet citus nepieciešams vien pāris minūtes pavārīt.

Šodien mēs jums pastāstīsim, kā no vispopulārākajiem putraimiem pagatavot patiešām gardu maltīti, kuru gribēsies ēst atkal un atkal.

Viltības, kā pagatavot gardas putras

Lai pagatavotu sulīgu un gardu rīsu piena putru, lieciet uz uguns 1 litru piena, pievienojiet tam klāt cukuru un sāli pēc garšas, tad ieberiet vienu glāzi iepriekš nomazgātu rīsu. Vāriet apmēram 2 – 3 minūtes, tad noņemiet no uguns un ietiniet katliņu. Pēc 30 minūtēm putra būs gatava baudīšanai!

Griķus ieteicams uz nakti iemērkt, bet no rīta atliek vien nomainīt ūdeni, noskalot un likt vārīties. Klasiskā griķu putras vārīšana bez iepriekšējas mērcēšanas: ņemiet griķus un ūdeni (attiecība 1:2). Lieciet to visu vārīties, sagaidiet, kamēr ūdens ir sācis vārīties, tad ņemiet tos nost no ūdens un atstājiet ar vāciņu ietītus siltumā apmēram 15 minūtes.

Auzu pārslas būs daudz maigākas un garšīgākas, ja tās tiek pagatavotas jau vakarā un atstātas pa nakti, lai no rīta tās varētu ēst. Uz 8 ēdamkarotēm auzu pārslu ņemiet vienu litru piena. Lieciet pienu un auzu pārslas vārīties, tad noņemiet nost no uguns un paturiet siltumā. No rīta auzas būs gatavas ēšanai!

Ir ļoti maldinošs uzskats, ka mannā jāber pienā, kas jau ir sācis vārīties. Putra būs daudz gardāka un arī bez kunkuļiem, ja 4 ēdamkarotes mannā tiek aplietas ar vienu litru piena, pamaisītas un uzvārītas. Pēc 2 minūtēm katliņš jānoņem no uguns, jāuzliek vāciņš un šādi putra jāpatur siltumā vēl 20 minūtes.

Kukurūzas biezputra ir vienīgā putra no mūsu saraksta, kuru nepieciešams ļoti ilgi vārīt – veselas 30 minūtes. Uz vienas glāzes šo putraimu jāņem 2,5 glāzes ūdens. Putraimi jāber verdošā ūdenī. Ļoti bieži šo putru mēdz gatavot arī cepeškrāsnī: aplejiet putraimus ar verdošu ūdeni, pievienojiet klāt sāli, cukuru, var arī rozīnes (pēc saviem ieskatiem), tad uzlieciet traukam vāku un lieciet cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā gatavoties apmēram 40 minūtes. Tad izņemiet katliņu vai trauciņu no cepeškrāsns, apmaisiet tās saturu un lieciet atpakaļ vēl uz 10 minūtēm.

Katari īstai mājsaimniecei ir savs gardas maltītes noslēpums. Ja arī jūs vēlaties ar to dalīties, rakstiet savas idejas komentāros!

Avots: vrutmilife.com

Leave a Comment