Jo vairāk dzimumzīmīšu, jo ilgāka dzīve?


Jo vairāk uz ķermeņa dzimumzīmīšu – jo lēnāk norit novecošanas process. Londonas Karaliskās koledžas zinātnieku pētījumi pierādījuši, ka dzimumzīmīšu skaits ir tieši proporcionāls telomeru – hromosomu gala fragmentu – garumam.

Telomeri aizsargā šūnu DNS no deformācijas un bojājumiem, un pēc tam, kad bija pierādīts, ka šie hromosomu posmi pēc katras šūnas dalīšanās reizes samazinās, to garums tika atzīts par galveno indikatoru organisma novecošanas procesā.

Pētījumā piedalījās 900 pāru dvīņu. Speciālisti saskaitīja dzimumzīmītes uz viņu ķermeņiem, izmērīja hromosomu telomeru garumu šūnās un pēc tam sadalīja dalībniekus divās grupās.

Pirmajā grupā tika iekļauti tie, kam uz ķermeņa bija mazāk par 20 dzimumzīmēm, bet otrajā grupā, kurus rotāja vairāk nekā 100 dzimumzīmīšu.

Otrās grupas dalībniekiem telomeri bija būtiski garāki, tādējādi šo dalībnieku šūnas varēja uzskatīt par 6–7 gadiem jaunākas.

Daudzas dzimumzīmītes ārsti vienmēr uzskatījuši par noslieci uz ādas vēzi – melanomu.

Tagad noskaidrojies, ka nenozīmīgo risku kompensē mazāka nosliece uz sirds-asinsvadu slimībām, osteoporozi un citām vecuma kaitēm

Leave a Comment