Ja bieži asiņo deguns, palīdzēs ēdienkartes maiņa. Praktisks piemērs

Aptuvena ēdienkarte dienai
Brokastis: 2 ceptas olas vai omlete ar šķiņķi un zaļumiem, karkadē vai vēl efektīvākā baltā tēja.

Otrās brokastis: cepumi vai tostmaizīte, sauja zemesriekstu un banāns.

Pusdienas: svaigo kāpostu salāti ar tomātu, dillēm un pētersīļiem; sautētas vistas akniņas ar vārītām pupiņām, vasarā – glāze upeņu, citos gadalaikos – apelsīns (vēlamāk ar visu miziņu).

Vakariņas: salāti no vārītām bietēm ar zaļumiem, griķu putra, biezpiens ar krējumu, ārstniecības augu tēja (asinszāle, piparmētra un melisa – 1–1,5 tējkarotes drogas uz tējas stipruma kanniņu) un upeņu vai korinšu ievārījums (noder arī ievārījums no apelsīnu, mandarīnu vai citu citrusaugļu miziņām)

Fitoterapija pret pazeminātu protrombīnu līmeni un trauslām asinsvadu sieniņām
* Divas tējkarotes smaržīgās rūtas lakstu aplej ar puslitru auksta vārīta ūdens, 8 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/4 glāzes 3 reizes dienā 20 minūtes pēc ēšanas. Kurss – 5–7 dienas.

* Lieto melnās aronijas sulu – pa 2 ēdamkarotēm 3 reizes dienā pirms ēšanas vai arī 2–3 reizes dienā apēd pusglāzi aronijas augļu.

* Divas ēdamkarotes žāvētu maura sūrenes lakstu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Lieto pa 2 ēdamkarotēm 3–4 reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

Pret pazeminātu trombocītu daudzumu (trombocitopēniju)
* Līdzīgās daļās sajauc lielās nātres un parastā pelašķa lakstus. Vienu ēdamkaroti sasmalcinātā maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.

Pret biežu un spēcīgu deguna asiņošanu
* Trīs daļas žāvētu parastā pelašķa lakstu sajauc ar 1 daļu ceļtekas lapu un 1 daļu maura sūrenes lakstu. Vienu ēdamkaroti maisījuma aplej ar glāzi verdoša ūdens, stundu nostādina, tad izkāš. Lieto pa 1/4 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas. Uzlējumā samitrinātus tamponus ieliek nāsīs.
* Vienu ēdamkaroti žāvētu lielās nātres lapu (vai 2 ēdamkarotes svaigu lapu) aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš. Dzer pa 1/3 glāzes 2–3 reizes dienā pusstundu pirms ēšanas.

Deguna asiņošanas ātrai apturēšanai
* Pirkstos saberž svaigus parastā pelašķa lakstus, no masas izveido tamponu un ieliek nāsī. Žāvētus lakstus applaucē ar verdošu ūdeni (1 tējkaroti), ietin marlē un ieliek nāsī.

* Nāsī ieliek ar svaigu nātru sulu piesātinātu tamponu.

* Nāsī ieliek ārstniecības tauksaknes sulā vai žāvētu sakņu uzlējumā (1 ēdamkarote drogas uz glāzi verdoša ūdens) samitrinātu marles tamponu.

* Iepilina degunā 2–3 pilienus citrona sulas.

Leave a Comment