Izsludināts brīdinājums par vētru visā Latvijas teritorijā, bet jo īpaši jāpiesargās šajos novados!

Latvijā maijā vētras un negaisi nav bieži, taču tie var notikt. Šajā laikā parasti sākas pavasara un vasaras pārejas periods, kad mainās gaisa masas un laika apstākļi kļūst nestabilāki.

Maijā var būt arī spēcīgi lietusgāzes un pērkona negaisi, ko dažkārt pavada stiprs vējš un krusa. Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi laika prognozēm un brīdinājumiem, lai būt gataviem negaidītām dabas parādībām.

Pirmdien virs Latvijas sākuši veidoties negaisa mākoņi, un tuvākajās stundās daudzviet gaidāms pērkona negaiss, brīdina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

”Swedbank” banka šai iedzīvotāju kategorijai piešķirs naudas atbalstu šādā apmērā! Fantastiski!

Centrs izplatījis dzelteno brīdinājumu, norādot uz iespējamiem spēcīgiem vēja brāzmām, krusu un intensīvām lietusgāzēm, kas var radīt īslaicīgus plūdus un postījumus infrastruktūrai. Iedzīvotājiem tiek ieteikts būt piesardzīgiem un sekot līdzi jaunākajai informācijai par laika apstākļiem.

Kur gaidāms tas visspēcīgāk? 

Vietām gaidāmas krasas vēja brāzmas, kas var sasniegt līdz pat 15 metriem sekundē, un iespējama arī krusa. LVĢMC prognozē, ka negaiss pierims nakts sākumā. Brīdinājums attiecas uz visu Latviju, un iedzīvotāji tiek aicināti būt uzmanīgiem, īpaši ārpus telpām.

Pirmdien saule mīsies ar mākoņiem, un gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +20…+25°, bet vietām piekrastē būs par kādu grādu vai diviem vēsāks. Dienas vidū UV indekss sasniegs vidēju līmeni, tāpēc ieteicams lietot aizsargkrēmu un ierobežot uzturēšanos tiešos saules staros, lai izvairītos no saules apdegumiem.

Lasi vēl: Ministrija ir ierosinājusi dubultot šīs kategorijas iedzīvotāju pabalstu! Kam šis pabalsts tiks piešķirts?

Rīgā dienas gaitā spīdēs saule, un lietus un negaisa mākoņi, visticamāk, galvaspilsētai paies garām. Priekšpusdienā saglabāsies lēns vējš, bet vēlāk pūtīs mērens ziemeļvējš.

Gaisa temperatūra sasniegs +23..+24 grādus, bet pēcpusdienā tā nedaudz pazemināsies. Valsts ziemeļaustrumu daļā spēkā ir dzeltenās pakāpes brīdinājums par augstu ugunsbīstamību mežos.

Eiropas ziemeļos veidojas jauns anticiklons, kas šonedēļ Latvijā nodrošinās siltu un lielākoties saulainu laiku. Atmosfēras spiediens pirmdienas rītā ir 1014-1015 hektopaskāli jūras līmenī, liecinot par stabilu un saulainu laika apstākļu turpināšanos.

 

Leave a Comment