Glāss. Einšteins. Locītavas. Mūzikas, gaismas un kustības notikums Pārdaugavas Radošā centra vasaras programmā

Jau mēnesi Jaunatnes dārzā Rīgā notiek dažādi kultūras pasākumi, kas radīti apkaimes iedzīvotājiem un viesiem un ļauj baudīt vasaru zaļajā Āgenskalnā. Aicinām uz vasaras sezonu noslēdzošo, īpaši Rīgas vasaras kultūras programmai jaunradīto notikumu!

19.augustā plkst. 21.00 Jaunatnes dārzā notiks Pārdaugavas Radošā centra, fonda INITIUM un Equilibrium group komandas veidotā performance – mūzikas, gaismas un kustības notikums “Glāss. Einšteins. Locītavas”. Apmeklētājus gaidīsim jau no 19.00 kopā ar mūziķi un komponistu Platonu Buravicki.

Stundu garajā performancē Glāsa operas “Einšteins pludmalē” fragmenti kamerkora AVE SOL solistu izpildījumā mīsies ar laikmetīgās dejas horeogrāfiju, vertikālo un gaisa deju.

Latvijā vēl neuzvestās amerikāņu komponista Filipa Glāsa operas “Einšteins pludmalē” vērtība slēpjas ne vien fantastiskajā minimālisma mūzikā, bet arī šī darba zemtekstos, pamatidejās un spējā sakārtot ikdienas neziņā visnogurušākos prātus.

Ideja par programmu radās mākslinieciskajam vadītājam Jēkabam Bernātam un producentei Ievai Niedrei laikā, kad visa pasaule šķita ar katru nākamo mirkli sajūkam sīkās drumslās. Šo skaņdarbu vēstījums ir piemērots pēcpandēmijas laikam un laikam, kad Ukrainā plosās karš un pārējā pasaule nonāk tādā kā 20.gadsimta déjà vu.

Iestudējuma koncepcija veicina arī Glāsa mūzikā ieausto ideju praktizēšanu – pilnīgi vienlīdzīga demokrātija, katram mūziķim piešķirot vienlīdzīgu lomu operu muzikālās attīstības norisē. Papildināta ar avangardiski dziļdomīgām dzejas un prozas rindām, “Einšteins pludmalē” vēsta par Alberta Einšteina dzīves un domas lidojumu, aktualizējot to caur 21.gadsimtam raksturīgās emancipācijas tematiku.

Notikumā klausītājiem tiks piedāvāta mūzikas un laikmetīgās dejas sintēze, skaniski un vizuāli piedzīvojot operas intermediju daļas, sauktas arī par ceļgaliem jeb “knees” (no angļu val.).

 

Radošā komanda

Mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jēkabs Bernāts

Horeogrāfs: Aigars Larionovs

Režijas konsultants: Edgars Niklasons

Veidotāji: Equilibrium group, Pārdaugavas radošais centrs, fonds INITIUM

Vijole – Ilva Bāliņa, elektronika/skaņas sintezēšana – Niklāvs Šūpols

Rīgas kamerkora AVE SOL dziedātāji: Undīne Mazjūle, Ieva Strauta, Anastasija Kildiša, Shino Yamasaki (Šino Jamasaki), Daniels Pelnēns, Kristaps Solovjovs, Matīss Pēteris Circenis, Emīls Gilučs

Dejotāji: Nauris Miķelis Goba, Arina Buboviča, Anete Klapkalne, Edvards Kurmiņš, Maria White, Terēze Zabarovska, Kate Kaparkalēja, Elīna Ļubļinska, Denīze Barauska

No 19.00. Filipa Glāsa sajūtās publiku iesildīs komponists un mūziķis Platons Buravickis.

Ieeja visos pasākumos ir bez maksas un tie norisinās Rīgas vasaras kultūras programmas ietvaros ar Rīgas domes atbalstu.

Leave a Comment