Atcerējos veidu no 90-tajiem: Kā notīrīt vecos katlus, lai tie spīdētu kā jauni

Katlu tīrīšana ar tautas metodi…

 

No pagraba atnesu lielo katlu un saliku tajā visus katliņus. Ielēju lielajā katlā ūdeni, bet pati sāku gatavot ilglaicīgi pārbaudīto līdzekli.

 

Savācu krietnu daudzumu ziepju atlikumu, kas pietiktu veselam gabalam. Nu tos izmantoju. Pievienoju 150 gramus kalcinētās sodas.

 

Oriģinālajā receptē ieteicams izmantot saimniecības ziepes. Daži cilvēki pievieno arī kancelejas līmi, taču es nolēmu, ka šoreiz to neizmantošu.

Sarīvēju ziepes uz rupjās rīves, pēc tam ieliku katliņā un lieku to uz uguns. Kopā ar sodu es to karsēju līdz ziepes pilnīgi izšķīst. Iegūto šķidrumu es ieleju lielajā katlā, un tad katliņus vāru 1-1,5 stundas.

Uzvilku biezus gumijas cimdus un ar tiem izņēmu katliņus no katla. Pat negaidīju, ka rezultāts būs tik iespaidīgs. Trauki bija spoži, gandrīz kā tikko no veikala. Ja tur bija palikuši kādi netīrumi, tos bija viegli noņemt ar drāniņu.

Prātā ienāca kāda doma, un es paņēmu karsto šķīdumu, lai sāktu tīrīt visu virtuvi. Interesanti, ka plastmasas priekšmeti tīrījās tikpat veiksmīgi kā metāliskie. Tomēr visbūtiskākais sekoja tālāk.

 

Tvaiku nosūcēja restes tīrīšana vienmēr ir nepatīkams process, kuram vienmēr vajag vairāk laika. Pat dārgie tīrīšanas līdzekļi bieži nespēj pilnībā pārvarēt šo uzdevumu.

Pamēģināju uz pāris minūtēm ielikt restes šķīdumā, un notika brīnums! Tauki pazuda.

 

Tagad vienmēr tādā veidā tīrīšu tvaika nosūcēja restes. Kāpēc iztērēt naudu dārgai sadzīves ķīmijai, kas nepavisam nerisina problēmu? Mūsu vecākiem visu izdevās notīrīt ar vienkāršiem paņēmieniem, un tas bija pilnīgi efektīvi.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment