Aizsaulē devusies izcilā latviešu dzejniece; “Viņas talants bija neizmērojams!”

Vakar naktī, mūžībā devusies mūsu Latvijas izcilā dzejniece, prozaiķe, atdzejotāja un tulkotāja.

 

Viņsaulē no šīs pasaules skumji aizgājusi cienījamā dzejniece un tulkotāja Amanda Aizpuriete (1956-2023), ko ar Facebook ierakstu apstiprināja rakstnieks Arno Jungze.

 

Aizpuriete dzimusi 1956. gadā Jūrmalā. No 1974. līdz 1979. gadam studējusi filoloģijas un filozofijas nozarē Latvijas Valsts universitātē, pēc tam no 1980. līdz 1984. gadam apmeklējusi atmodas semināru Maskavā M. Gorkija Literārajā institūtā.

Iznāk kopš 1976. gada, viņa ar pārtraukumiem ir bijusi dzejas konsultante cienījamā izdevumā “Avots” un piedalījusies tādās ievērojamās platformās kā laikraksts “Aspazija”, žurnāls “Karogs”, “Vides Vēstis”. Jāatzīmē, ka ievērojamais amerikāņu komponists Ēriks Fanks ir komponējis simfoniju ar nosaukumu “Šis novakar šķiet bojāts” kontraltam un orķestrim, kā arī monooperu ar nosaukumu “Anna Ahmatova”, kurā skan Aizpurietes poētiskie darbi.

 

Aizpuriete ir cienījama dzejniece, atzīta prozaiķe, valdzinoša stāstniece un prasmīga tulkotāja. Viņas iespaidīgais darbs ietver 11 dzejas krājumu un romāna izdošanu. Turklāt viņa ir rūpīgi pārtulkojusi aptuveni 40 romānu no angļu, vācu un krievu valodām, kā arī prasmīgi pārrakstījusi dzejoļus, kas iegūti no vācu, krievu, ukraiņu un angļu valodas avotiem.

 

Aizpuriete 2013. gadā tika pagodināta ar cienījamo Ojāra Vācieša literāro balvu par savu atzinību guvušo krājumu “Turp”, kā arī 2011. gadā viņa saņēma izcilu atzinību par krājumu “Ledusskapja šūpuļdziezma”. Papildus viņai par Dzejas dienu balvu piešķirta prestižā balva. ievērojams dzejas krājums “Bābeles nomalē” 2000. gadā līdzās dažādām citām ievērojamām atzinībām.

 

Lasi vēl: Jauna mīlas eksplozija. Astrologi 3 zodiaka zīmēm prognozē kaislīgu romantiku no 22. oktobra

 

2021. gadā cienījamā dzejniece tika pagodināta ar prestižo Latvijas Literatūras gada balvu kategorijā “Dzeja” par savu ievērojamo krājumu “Pirms izvākšanās”. Turklāt Aizpuriete ieguva augstāko atzinību ievērojamajā Starptautiskajā Viļenicas literārajā festivālā, saņemot galveno balvu.

Leave a Comment