Kāpēc burkas “sprāgst” un kā to novērst

Droši vien katrai saimniecei vismaz reizi ir eksplodējušas konservu burkas ar duļķainu marinējumu. Pastāstīsim, kas ir tie iemesli, kāpēc tā notiek, un kā to novērst.

Nepareiza dārzeņu iepriekšēja apstrāde

Pirms konservēšanas dārzeņi vai augļi obligāti rūpīgi jānomazgā, mazgāšana zem tekoša ūdens ir vissvarīgākais nosacījums kompetentai dārzeņu pirmapstrādei. Un, lai dārzeņi laika gaitā nekļūtu pārāk mīksti un struktūras izmaiņu dēļ nepārvērstos par baktēriju vairošanās audzētavu, trīs stundas pirms konservēšanas tie ir jāmērcē tīrā ūdenī.

Nekādā gadījumā konservēšanai nedrīkst izmantot dārzeņus vai augļus ar puves pazīmēm.

Receptes pārkāpumi

Visbiežāk sprādziena cēlonis ir galvenās konservēšanas sastāvdaļas – etiķa – trūkums. Ir svarīgi to pievienot burkai pašā beigās, tas ir, tieši pirms konservēšanas, kad stikla trauks jau ir piepildīts. Fakts ir tāds, ka etiķis karsējot iztvaiko, un, ja jūs to pievienosiet un burku liksiet sterilizēt, tieši pēc procedūras burkas iekšpusē etiķa daudzums samazināsies. Tas pats attiecas uz pārējām marinādes sastāvdaļām – cukuru un sāli. Ja šo sastāvdaļu ieliksiet pārāk maz, sālījums vai marināde kļūs duļķaina.

Konservu burku sprādziena cēlonis var būt gaisa iekļūšana

Konservēšanas brīdī, kad uzliekat burkai vāciņu, burkā var iekļūt gaiss. Un tur, kur ir skābeklis, ir apstākļi mikroorganismu attīstībai.

Lai to novērstu ir nepieciešams piepildīt trauku ar sālījumu vai marinādi līdz malām, tas ir, līdz pašai augšdaļai. Pretējā gadījumā burkā izveidosies tā sauktais gaisa spilvens.

Ja esat sterilizējuši pilnas burkas ar vākiem, pēc tam, kad ar augļiem vai dārzeņiem piepildītais trauks izņemts no sterilizatora, vāku nevar noņemt. Jums atliek tikai burku “aizskrūvēt” ar atslēgu. Sterilizēto vāku nav iespējams nomainīt pret citu.

Ja ir gadījies, ka vāks tomēr jānomaina pret citu, jārīkojas šādi: Jauno vāku burtiski uz pāris minūtēm iemetiet verdošā ūdenī. Neizņemiet burku no sterilizatora. Noņemiet veco vāciņu un uzlieciet jauno, lai starp marinādi un vāciņu nevarētu uzkrāties gaiss.

Sterilizācija cepeškrāsnī

Izskalojiet burkas ar mazgāšanas līdzekli un novietojiet tās uz dvieļa, lai viss liekais mitrums notecētu. Ja burku nav daudz, atstājiet tās cepeškrāsnī līdz brīdim tieši pirms lietošanas. Ja vēl ir otra sterilizējamo burku partija, izņemiet pirmo partiju, novietojiet uz tīra dvieļa, bet otro partiju apstrādājiet ar karstu gaisu un atstājiet krāsnī.

Sterilizēšana ar tvaiku. Sterilizāciju var veikt, izmantojot tvaicētāju, parastu tējkannu, katlu ar speciālu vāku. Ir ļoti svarīgi, lai burka būtu ne tikai labi iztvaicēta, bet arī pilnībā izturējusi tai paredzēto apstrādi. Puslitra burkai pietiks ar 10 minūšu sterilizāciju, savukārt trīslitru trauku vajadzētu apstrādāt vismaz pusstundu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Sterilizēšana verdošā ūdenī. Dažas saimnieces joprojām liek burkas lielā ūdens tvertnē un uz plīts uzkarsē šķidrumu līdz vārīšanās temperatūrai. Diemžēl šī metode no visām aprakstītajām ir vismazāk efektīva. Ar šo metodi nav iespējams sasniegt temperatūru virs 100 grādiem, un tas ir liels trūkums.

Leave a Comment