Kā mēs sev atņemam lielu upeņu ogu ražu: 3 dārzkopju kļūdas

Upeņu ogu krūmi ir bieža sastopami daudzu dārzkopju aprūpētajos dārzos. Bet, diemžēl, auga audzēšanā pieļauto kļūdu dēļ bieži vien viņi paliek bez lielām ogām.

Aplūkosim, kursa ir 3 būtiskākās kļūdas, kas burtiski nozog lielisku varu.

Pirmā kļūda ir saistīta ar to, ka dārzkopim šim floras pārstāvim jāatrod labi apgaismota un saulaina vieta. Daudzi pieļauj kļūdainu domu, ka gan jau upenes iedzīvos jebkur un visur dos vienlīdz labu ražu. Tomēr tā tas nav. Ideāla vieta šim augam – pusēna. Jo, lai gan upenēm patīk gaisma, tomēr karstums tās ietekmē negatīvi.

Jo īpaši tas atspoguļojas saknēs, kuras (tās, kas atrodas tuvāk virsmai) karstajā augsnē vienkārši “vārās”. Starp citu, mulča pasargās no pārkaršanas, un tā arī palīdzēs saglabāt mitrumu.

Otra kļūda – pārāk bagātīga un nepareiza barošana. Ir vērts atcerēties, ka upenēm nepatīk daudz slāpekļa, šim augam ir arī kaprīzas attiecībā pret organiskajām vielām. Tam nav nepieciešama bagātīga mēslošana ar nitrātiem, urīnvielu, kā arī kūtsmēsliem vai humusu.

Trešā kļūda – netiek veikta pareiza zaru apgriešana. Jauno upeņu krūmu apgriešana ir svarīga, lai nodrošinātu veselīgu augšanu un labu ražu nākotnē. Pirmajā gadā pēc stādīšanas, pavasarī vai rudenī, apgrieziet visus dzinumus līdz aptuveni 5-10 cm virs zemes. Tas veicinās spēcīgu un veselīgu jauno dzinumu augšanu.

Kad jaunie dzinumi izaug, atstājiet 5-6 spēcīgākos un veselīgākos dzinumus, pārējos apgriežot. Tas palīdzēs veidot krūma struktūru.

Otrajā gadā apgrieziet vājos, bojātos vai krustojošos zarus, lai nodrošinātu labāku gaisa cirkulāciju un gaismas piekļuvi krūmam.

Trešajā un ceturtajā gadā turpiniet atstāt tikai spēcīgākos dzinumus, un apgrieziet pārējos. Līdz ceturtajam gadam būtu jābūt apmēram 10-12 spēcīgiem dzinumiem uz krūmu.

No piektā gada, katru pavasari vai rudeni veiciet uzturēšanas apgriešanu, izgriežot vecākos, vājos un bojātos dzinumus. Parasti tiek izgriezti apmēram 1/3 no vecākajiem zariem, lai veicinātu jauno dzinumu augšanu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Apgriešana palīdzēs nodrošināt, ka upeņu krūmi ir veselīgi un produktīvi, veicinot labu gaisa cirkulāciju un gaismas piekļuvi, kas ir būtiski, lai mazinātu slimību izplatību un uzlabotu augļu kvalitāti.

Leave a Comment