Sinoptiķi laicīgi brīdina; Nedēļas otrajā pusē būs gan ekstremāls lietus, gan arī ļoti spēcīgi pērkona negaisi

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) ir izdevis nopietnu brīdinājumu par gaidāmajiem laika apstākļiem nedēļas otrajā pusē.

Saskaņā ar jaunākajām prognozēm, reģionā tiek prognozēti ļoti stipri nokrišņi, kas var izraisīt būtiskas izmaiņas apkārtējā vidē un radīt potenciālus draudus iedzīvotājiem un infrastruktūrai.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Nedēļas otrajā pusē, sākot no ceturtdienas vakara, gaidāms intensīvs lietus, kas turpināsies līdz nedēļas nogalei.

Dažos rajonos nokrišņu daudzums var sasniegt 50-100 mm, kas ir ievērojami vairāk par vidējo mēneša normu.

Šāda intensitāte rada augstu risku, ka noteces sistēmas nespēs efektīvi novadīt lieko ūdeni, kā rezultātā būs iespējama plaša teritoriju applūšana.

LVĢMC brīdina, ka šāda nokrišņu daudzuma rezultātā gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās upēs un ūdenskrātuvēs visā Latvijas teritorijā.

Īpaši apdraudētas ir tās upes un strauti, kas atrodas zemu novietotās vietās vai teritorijās ar jau iepriekš piesātinātu augsni.

Paredzams, ka ūdens līmeņa paaugstināšanās var izraisīt plūdus un applūšanu plašās teritorijās, īpaši lauku un piepilsētu rajonos.

Pašlaik upju notece galvenokārt samazināsies vai svārstīsies, bet atsevišķos upju posmos var novērot nelielu ūdens līmeņa pieaugumu.

Tas liecina par pagaidu stabilizāciju, bet situācija var mainīties atkarībā no turpmākajiem laika apstākļiem.

Nedēļas otrajā pusē prognozēts intensīvs lietus daudzums dažādos reģionos, kas var izraisīt ievērojamu ūdens līmeņa paaugstināšanos upju baseinos.

Īpaši tiek brīdināts par lietusgāžu skartajiem rajoniem, kur var novērot strauju ūdens līmeņa pieaugumu un vietējas palieņu un zemāko vietu applūšanu.

Sagatavojieties iespējamām plūdiem: Ja dzīvojat teritorijās, kas ir pakļautas plūdu riskam, sagatavojieties un ņemiet vērā iespējamos riskus.

Pārliecinieties, ka mājās ir nepieciešamie resursi un līdzekļi, lai ātri reaģētu uz notiekošajiem notikumiem.

Ceturtdien rīta stundās Latvijas teritoriju no dienvidrietumiem skars izteikti intensīva nokrišņu zona, kas var izraisīt būtiskus laika apstākļu pārmaiņas dažādos reģionos. Šeit ir detalizēts apraksts par gaidāmajiem notikumiem:

LVĢMC informē, ka ir gaidāms ļoti stiprs lietus un pērkona negaiss, kurš var pavadošies arī ar krūsām, dažās Latvijas dienvidrietumu un centrālajās teritorijās.

Šajā laika periodā var rasties pat ekstremāli stipri nokrišņi, kas var izraisīt vietējas plūdu un citu ārkārtēju notikumu iespējamību.

Vietām, it īpaši Latvijas rietumu un centrālajos rajonos, nokrišņu daudzums ceturtdien dienas laikā un naktī uz piektdienu varētu pārsniegt 50 milimetrus. Šāda intensitāte var radīt nopietnas sekas, ieskaitot plūdus, avarijas un citus infrastruktūras bojājumus.

Sekojiet līdzi oficiālajiem brīdinājumiem: Uzmanīgi apmeklējiet LVĢMC mājaslapu un citus oficiālos informācijas avotus, lai būtu informēti par jaunākajiem laika prognozēm un plūdu brīdinājumiem. Rīkojieties saskaņā ar vietējo iestāžu ieteikumiem un norādēm.

LVĢMC skaidro, ka liels nokrišņu daudzums varētu novest pie augsnes pārmitrināšanās, kas ierobežos tās spēju uzsūkt ūdeni.

Šādos apstākļos var ciest gan lauksaimniecības kultūras, gan stādījumi. Tāpat var rasties problēmas ar lietus ūdeņu kanalizācijas sistēmām, kas var tikt pārslodzītas un izraisīt pārplūšanas.

Tāpēc meteorologi aicina uzmanīgi uzraudzīt un nodrošināt lietus ūdeņu kanalizācijas un drenāžas sistēmu darbību, lai tās varētu efektīvi novadīt uzkrāto ūdeni.

Sagaidāms, ka lielie nokrišņi izraisīs upju palienēs un zemākajās vietās plašu applūšanu, kas varētu radīt arī īpašumu un infrastruktūras bojājumus.

Šādos apstākļos ir iespējama ceļu izskalošana un citi infrastruktūras sakārtojuma traucējumi. Applūdušajās teritorijās pastāv augsta evakuācijas iespējamība, kas prasa rūpīgu gatavošanos un uzmanību no iedzīvotāju puses.

Meteorologi brīdina, ka ilgstošu lietusgāžu laikā var rasties īpaši bīstami braukšanas apstākļi, jo redzamība uz ceļiem var būt ievērojami samazināta un var veidoties akvaplanēšanas bīstamība. Šādos apstākļos ceļu drošība pasliktinās, un ceļotājiem jārēķinās ar nepieciešamību ieplānot ilgāku braukšanas laiku vai izvēlēties alternatīvus maršrutus.

Turklāt pastāv risks, ka intensīvi nokrišņi traucēs elektroenerģijas un ūdens piegādi, kā arī varētu negatīvi ietekmēt telekomunikāciju sakarus. Šādos apstākļos iedzīvotājiem būtu jāsagatavojas iespējamām ārkārtas situācijām un jāseko jaunumiem un brīdinājumiem no attiecīgajām iestādēm un dienestiem.

Iedzīvotāji tiek stingri aicināti rūpīgi izvērtēt savus plānus un izvairīties no kustībām un uzturēšanās plūdu apdraudētajās teritorijās, lai neapdraudētu savu dzīvību un nekavētu glābšanas dienestu darbu.

Turklāt prognozēts, ka nedēļas nogalē daudzviet Latvijā gaidāms intensīvs lietus, kas vietām var būt ļoti stiprs. Šie nokrišņi ietekmēs upju ūdens līmeni, kas var paaugstināties līdz kritiskajām robežām.

LVĢMC aktīvi seko līdzi novērojumu datiem un laika apstākļu prognozēm. Atbilstoši gaidāmajai situācijai tiks izdoti brīdinājumi, iespējams, ar oranžās pakāpes norādi, lai iedzīvotāji būtu informēti par iespējamajām bīstamajām situācijām un varētu pieņemt nepieciešamos pasākumus savas drošības nodrošināšanai.

Leave a Comment