Mana vecmāmiņa tikai pasmējās par manām “jaunajām” tomātu kopšanas metodēm. Bet tad viņa ieraudzīja milzīgos tomātus 

 

“Kas ir tas lupatu gabals, ko tu pārmetusi pāri siltumnīcai? Vai gaidāma krusa, jo krusa mums nav paredzēta?” – vecāka gadagājuma kaimiņiene gāja garām manam dārzam ziņkārīgi pasmējās.

Bet patiesība ir tāda, ka mums solīja  karstuma vilni, un tomāti saulē pie 30 un vairāk grādiem var apdegt. Tāpēc es nolēmu pārbaudīt, kā strādātu šādas triks. Un kaimiņiene uzreiz klāt  – kāpēc lupata, mūsu laikos tomāti bez lupatām auga.

Nu, es viņai nestrīdējos. Tomēr, kad tomāti nogatavojās, viņa bija pārsteigta. Galu galā karstumā daudzi dārzeņi siltumnīcās neizturēja, bet man, gluži pretēji, izauga lieli. Dalos ar savām “jaunmodīgajām” tomātu kopšanas metodēm, ņemiet vērā šos noteikumus, ja iegūsiet labu ražu jebkuros laika apstākļos.

Lasi arī: Kāpēc melnie ikri ir tik dārgi: 6 galvenie iemesli

1. Šķirne vai hibrīds

Daudzi cilvēki sakot, ka starp tiem nav atšķirības. Un sēklas maksā plus mīnus vienādi, kāpēc domāt nav jēga – vienkārši ņem uz dullo un dari. bet man ir savs viedoklis. Es esmu sējusi gan šķirnes, gan hibrīdus, un zinu kādas ir atšķirības.

Hibrīdi  nav problēmu ar kaitēm. Nemaz ne, pat ja aizmirsti vēdināt siltumnīcu. Bet ar šķirnēm ir grūtāk, īpaši ar jaunajām, šodien nav tā, kā bija Eiropas Savienībā, kad šķirnes gadiem ilgi pārbaudīja izmēģinājumu stacijās. Tagad tās ir izstrādātas un laistas pārdošanā, un par kvalitāti būs atbildīgs pircējs – viņš pats vainīgs, ka nopircis.

Bet šķirnēm ir spēcīga priekšrocība, ko es izmantoju – savas sēklas. Man jau ir šķirņu kopums, ko sēju gadu no gada, un sēklas iegūstu pati.

 

2. Ventilators

Siltumnīcā man ir parasts istabas ventilators. Tomātiem tas ir nepieciešams. Ventilators izkliedē gaisu, neļauj karstiem tvaikiem uzkrāties augšā un izraisīt sēnīšu kaites. Turklāt vējš ir ļoti noderīgs pašiem augiem, gaisa straumes stimulē tomātu pareizu augšanu, stumbrs labāk nostiprinās un sakņu sistēma kļūst spēcīgāka – no tā tieši atkarīgs tomātu lielums un garša.

3. vēdināšana naktī

Lai novērstu puvi un fitoftoru, siltumnīcu ar tomātiem obligāti atveriet naktī, ja gaisa temperatūra pastāvīgi ir augstāka par +16 grādiem pēc Celsija.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk par pārējiem trikiem

Leave a Comment