13. Saeimas vēlēšanu faktu lapa – kas tev, latvieti, būtu jāzina!

Balsošanas kārtība ārvalstīs

Vēlētāji ārvalstīs 13.Saeimas vēlēšanās var piedalīties, balsojot jebkurā no ārvalstīs izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem vēlēšanu dienā vai reģistrējoties pasta balsošanai.

13.Saeimas vēlēšanās ārvalstīs izveidots 121 vēlēšanu iecirknis 45 valstīs – Amerikas Savienotajās Valstīs, Apvienotajos Arābu Emirātos, Austrālijā, Austrijā, Azerbaidžānā, Baltkrievijā, Beļģijā, Brazīlijā, Čehijā, Dānijā, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Gruzijā, Igaunijā, Indijā, Islandē, Itālijā, Izraēlā, Īrijā, Japānā, Jaunzēlandē, Kanādā, Kazahstānā, Korejā, Krievijā, Ķīnā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Meksikā, Moldovā, Nīderlandē, Norvēģijā, Polijā, Portugālē, Somijā, Spānijā, Šveicē, Turcijā, Ukrainā, Ungārijā, Uzbekistānā, Vācijā un Zviedrijā.

Visvairāk 13.Saeimas vēlēšanu iecirkņu ir Amerikas Savienotajās Valstīs – 21, Lielbritānijā – 19 un Vācijā – deviņi. Zviedrijā ir seši vēlēšanu iecirkņi, pieci iecirkņi darbosies gan Austrālijā, gan Kanādā, pa četriem iecirkņiem – Īrijā, Krievijā un Norvēģijā. Divi iecirkņi būs astoņās valstīs – Austrijā, Baltkrievijā, Brazīlijā, Dānijā, Francijā, Itālijā, Spānijā un Šveicē.

Pieteikties balsošanai pa pastu varēja no 2018. gada 5. maija līdz 14. septembrim 16 Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās. Šajā laikā tika saņemti 433 pasta balsošanas pieteikumi, visvairāk – Amerikas Savienotajās Valstīs (136), Vācijā (78) un Lielbritānijā (68).

Vēlēšanu komisijas

13.Saeimas vēlēšanas nodrošināšanā ir iesaistītas trīs līmeņu vēlēšanu komisijas – Centrālā vēlēšanu komisija, 110 novadu un 9 republikas pilsētu vēlēšanu komisijas un 1078 vēlēšanu iecirkņu komisijas, ieskaitot vēlēšanu iecirkņu komisiju balsošanas nodrošināšanai Rīgas pilsētas ieslodzījuma vietās un balsu skaitīšanas komisijas starptautisko operāciju rajonos Afganistānā un Mali.

Vēlēšanu novērotāji

13.Saeimas vēlēšanu norisi un balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos drīkst novērot partiju un partiju apvienību, kuru kandidātu saraksti reģistrēti vēlēšanām, pilnvaroti novērotāji, Centrālās vēlēšanu komisijas un pašvaldību vēlēšanu komisiju pilnvaroti novērotāji, kā arī plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Par novērotājiem nedrīkst būt deputātu kandidāti.

13. Saeimas vēlēšanās Centrālā vēlēšanu komisija īsteno projektu, kura ietvaros Latvijas iedzīvotājiem tiek dota iespēja iesaistīties vēlēšanu novērošanā, kļūstot par Centrālās vēlēšanu komisijas brīvprātīgajiem novērotājiem. Par brīvprātīgo novērotāju iespējams pieteikties līdz 2018. gada 2. oktobrim. Projektā var piedalīties Latvijas iedzīvotāji no 16 gadu vecuma. Brīvprātīgajiem novērotājiem komisijas mājaslapā ir jāapgūst kurss “13.Saeimas vēlēšanu kārtība”, jāaizpilda brīvprātīgā novērotāja reģistrācijas anketa un jāizvēlas iecirknis, kurā novērot balsošanas norisi un balsu skaitīšanu.

Priekšvēlēšanu aģitācija

Saeimas vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām ir spēkā pilnīgs aģitācijas aizliegums. Tas nozīmē, ka šajās dienās ir aizliegts izvietot aģitācijas materiālus televīzijā, radio, preses izdevumos, publiskās vietās, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, kapitālsabiedrībās, kurās vairāk nekā 50 procenti kapitāla daļu pieder valstij vai pašvaldībai. Internetā šajās dienās ir aizliegta maksas priekšvēlēšanu aģitācija. Balsošanas laikā aģitēt aizliegts vēlēšanu iecirkņos un tuvāk par 50 metriem no ieejas ēkā, kur atrodas vēlēšanu iecirknis.

Kur ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Par vēlēšanu pārkāpumiem iedzīvotāji tiek aicināti informēt tiesībsargājošās iestādes, zvanot uz Valsts policijas tālruni 110. Par slēpto aģitāciju un administratīvo resursu izmantošanu aģitācijā jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs mobilajā lietotnē “Ziņo KNAB” vai pa tālruni 80002070, par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem televīzijā un radio – Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, par aģitācijas pārkāpumiem vēlēšanu iecirkņos vai 50 m no iecirkņa ieejas – vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētājs.

Par balsu pirkšanu un apzinātu nepareizu balsu skaitīšanu jāziņo Drošības policijai pa tālruni 67208964 vai e-pastu [email protected].

Balsu skaitīšana

Balsu skaitīšana sākas pēc iecirkņu slēgšanas. Balsu skaitīšanai iecirkņos var sekot līdzi novērotāji un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Vēlēšanu rezultāti vēlēšanu naktī tiks publicēti Centrālās vēlēšanu komisijas 13.Saeimas vēlēšanu mājaslapā, adresē https://sv2018.cvk.lv.

Pirms vēlēšanu kastu atvēršanas, iecirkņa telpas sagatavo balsu skaitīšanai: noslēdz balsotāju sarakstus, dzēš neizmantotās vēlēšanu aploksnes, citus balsošanas materiālus iesaiņo un iznes no balsu skaitīšanas telpas. Iecirkņa sagatavošana balsu skaitīšanai aizņem līdz 40 minūtēm.

Daļā vēlēšanu iecirkņu balsu skaitīšanā izmanto skenerus un īpašu lietojumprogrammu. Tā ieskenētās zīmes atpazīst pēc svītrkoda, sagrupējot un saskaitot balsis pa kandidātu sarakstiem. Pēc tam vēlēšanu komisija katras zīmes attēlu projicē uz ekrāna un skaita par kandidātiem nodotās atzīmes „+” un svītrojumus. Balsu skaitīšanas rezultāti tiek nosūtīti publicēšanai Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Pirmie vēlēšanu rezultāti sadalījumā pa kandidātu sarakstiem no mazākajiem vēlēšanu iecirkņiem gaidāmi ap pusnakti, puse iecirkņu rezultātu varētu būt saskaitīti līdz 3.00, 4.00 naktī, bet lielākā daļa iecirkņu – līdz 6.00 rītā. Par kandidātiem nodotais balsu skaits varētu būt zināms svētdien, 7. oktobrī. Galīgos vēlēšanu rezultātus Centrālā vēlēšanu komisija plāno apstiprināt trīs nedēļu laikā pēc vēlēšanām.

Vēlēšanu rezultātu aprēķināšana

Saeimā ievēlētos deputātus nosaka Centrālā vēlēšanu komisija. Deputātu vietu sadalē nepiedalās tie viena nosaukuma kandidātu saraksti, kuri kopā pa visu Latviju saņem mazāk nekā 5% no nodoto balsu kopskaita. Saskaņā ar Saeimas vēlēšanu likumu par nodoto balsu kopskaitu uzskata derīgo vēlēšanu aplokšņu kopskaitu.

Vēlēšanu rezultātu noteikšanai Latvijā izmanto Senlaga matemātisko rezultātu aprēķina metodi. Tā paredz par katru kandidātu sarakstu nodoto derīgo vēlēšanu zīmju skatu dalīt ar veseliem nepāra skaitļiem 1, 3, 5, 7 un tā tālāk, līdz dalījumu skaits ir vienāds ar kandidātu sarakstā pieteikto deputātu kandidātu skaitu. Visus iegūtos dalījumus par visiem viena vēlēšanu apgabala kandidātu sarakstiem, kas pārvarējuši 5% barjeru, sanumurē kopējā dilstošā secībā. Vietas vēlēšanu apgabalā saņemt tie kandidātu saraksti, kuriem atbilst lielākie dalījumi.

Lai uzzinātu, kur iespējams iegūt resursus par vēlēšanām un ziņas par kandidātiem, šķiriet pēdējo lapu!

Leave a Comment