“Zemeņu pavairošana ar ūsām” – 3 metodes. Labākās metodes salīdzināšana un izvēle, lai nekļūdītos

Ūsas paliek uz dobes, bet stādīti glāzē.

Augs saņem barības vielas no mātes auga, bet jauno augu sakņu sistēma attīstās nevis augsnē, bet blakus esošajā glāzē.

Priekšrocības. Nepārtraukta saikne ar mātes krūmu ļauj stādiem labi attīstīties, jo pieaugušais augs apgādā savu “krājumu” ar nepieciešamajām barības vielām. Nebūs nepieciešams dejot ap stādiem: organizēt ēnu, laistīt, uzturēt mitrumu. Arī šis ir ļoti ērts gadījums, ja dobē ar zemenēm uzklāts augsts mulčas slānis un nav iespējama dabiska augu iesakņošanās. Līdzīgs gadījums ir ar agroplēvi.

Turklāt atsevišķā glāzē augošās rozetes uzņem mazāk mitruma un tām nav nepieciešams liels daudzums mēslojuma. Nesagādājiet neērtības ziedošiem, augļus nesošiem zemeņu krūmiem.

Mīnusi. Personīgi es neesmu atradis nevienu. Vienīgais ir tas, ka zemē jāierok kausi ar nestabilo dibenu. Ļoti bieži vējš tos aizpūš vai tie paši nokrīt uz sāniem. Tie netraucē strādāt. Tos var vienkārši nolikt malā.

Jūsu informācijai! Gadās, ka daži krūmi neveido ūsas. Un tad dārzkopji ķer kreņķi, nezina, kā pavairot dārza zemenes. Šādu šķirņu  mazauglīgās zemenes nepieciešams pavairot, dalot krūmu. Ja parastajām šķirnēm nav ūsiņu, tam var būt vairāki iemesli. Vai nu augiem trūkst barības vielu, vai arī krūmus   skāruši kaitēkļi / kaites. Risinājums:  preparāti  un mēslošanas līdzekļi.

Manis aprakstītās 3 metodes – darbojas. Bet jūs varat izvēlēties jebkuru no tām. Visbiežāk es izmantoju trešo metodi, jo tā ir mazāk darbietilpīga. Lai gan man patīk arī otrā metode. Jā, ir jāpieliek vairāk pūļu, bet arī atdeve ir patīkama. Augsta zemeņu raža! Un ne tikai.

Leave a Comment