Parastais kartupelis palīdz pret tūsku, aritmiju, ārstē brūces. Bet lieto piesardzīgi!

Ar svaigu kartupeļu sulu var ārstēt faringītu, laringītu, bronhītu ar stipru krēpu izdalīšanos. To izmanto arī kā pretiekaisuma un pretsāpju līdzekli kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas gadījumā.

Kartupeļu sula bremzē kuņģa dziedzeru sekrēciju, tai piemīt spazmolītiska iedarbība, tā veicina čūlas aizrētošanos.

Sulu ieteicams lietot 2–3 reizes dienā pa pusglāzei pusstundu pirms ēšanas. Ārstēšanās gaitā uzlabojas arī slimnieka vispārējais stāvoklis: izzūd sāpes, atraugas, grēmas, sliktā dūša, pazeminās kuņģa sulas skābes līmenis.

Ļoti noderīgi kartupeļi ir arī kosmētikā. Tos izmanto barojošām maskām pārāk sausai vai saulē apdegušai ādai. Šim nolūkam ar mizu vārītus kartupeļus saspaida kopā ar krējumu, un silto putriņu uz dažām minūtēm vienmērīgā kārtā uzklāj sejai. Iekaisušiem plakstiņiem var uzlikt kompreses no svaigi sarīvētiem kartupeļiem, jo tiem piemīt pretiekaisuma iedarbība.

Ar kartupeli var ārstēt roku ādu – ja tā apsārtusi vai sākusi lobīties, ieteicams izmantot šādu kompresi: novārītu kartupeli saspaida un sajauc ar pienu, līdz veidojas putriņai līdzīga masa. Karstu uzklāj uz auduma gabaliņiem un aptin rokām. Noņem, kad komprese atdzisusi.

Leave a Comment