Kā panākt, ka gaļa ir mīksta un sulīga? Piedāvājam 6 metodes!

Mērcēšana sālsūdenī

Līdzīgs, taču mazliet citāds gaļas marinēšanas veids, kurā netiek izmantotas fermentējošas vielas, bet gan vienkārši sālsūdens. To gatavo no vārīta ūdens un sāls, kuru attiecība ir 1/4 glāze sāls uz viena litra ūdens, klāt tiek liktas arī garšvielas pēc jūsu ieskatiem. Gaļas mērcēšana šādā sālsūdenī padara to daudz maigāku un mīkstāku. Vislabāk šī metode strādā ar balto gaļu vai cūkgaļu. Gaļu nepieciešams likt sālsūdenī un pēc tam ledusskapī, atstājot no 30 minūtēm līdz pat vairākām stundām – atkarībā no gaļas gabala lieluma.

Gaļas klapēšana

Lai gaļa gatavošanas procesā kļūtu daudz mīkstāka, laika gaitā tai tika pielikts klāt arī fizisks spēks, proti, to sāka klapēt. Mehāniska ietekme uz gaļu palīdz tās šķiedrām kļūt daudz mīkstākām. Parasti to dara ar speciāla gaļas āmurīša palīdzību. No sākuma gaļa tiek ielikta polietilēna plēvē un tad to saklapē. Šādā veidā gaļas saistaudu šķiedras tiek bojātas, nodrošinot to, ka gaļa kļūst daudz mīkstāka. Turklāt šādā veidā tiek ievērojami samazināts gaļas biezums, kas ļauj to daudz ātrāk pagatavot.

Gaļas šķiedru sadurstīšana

Cits mehāniskais gaļas apstrādes veids sevī ietver gaļas šķiedru sadurstīšanu. Tam pat ir paredzēti speciāli instrumenti. Kā tas darbojas? Ir zināms, ka karstuma ietekmē no gaļas sāk izdalīties šķidrums, taču šāda gaļas sadurstīšana ļauj termiskās apstrādes laikā nepazaudēt tik daudz šķidrumu. Turklāt šāda sadurstīšana veicina marinādes ātrāku uzsūkšanos, bet pagatavošanas laiks – samazinās.

Gaļas iegriešana

Gaļas struktūras izmaiņas veicina arī bez speciāla aprīkojuma. Mehāniskas apstrādes laikā pietiek reizēm vien ar visparastāko nazi. Ar nazi uz gaļas virsmas tiek veikti iegriezumi. Tos parasti veido restītes formā, izmantojot vien naža galu. Turklāt gaļas iegriešanas process nav tik vienkāršs – no sākuma tiek veikti iegriezumi vienā virzienā pāri visa gaļai, pēc tam otrā virzienā. To atkārto ar abām gaļas pusēm. Iegriezumiem jābūt aptuveni 0,3 – 0,4 cm dziļiem, taču bieži vien iegriezumu dziļums atkarīgs arī no gaļas lieluma un veida.

Ilgstoša gaļas gatavošana

Līdz brīdim, kad gaļas gatavošanā tika izdomātas marinādes un dažādi sālījumi, tika izmantoti daudz vienkāršāki gaļas apstrādes varianti, proti, ilgstoša termiskā apstrāde. Tieši ilgstošas termiskās apstrādes procesā gaļas šķiedras kļūst daudz mīkstākas, kolagēns pārvēršas par želatīnu, kas kopumā spēj padarīt gaļu daudz mīkstāku. Mūsdienās labi zināmie sautēšanas katli ir pavisam sena gaļas gatavošanas metode no mūsu priekštečiem. Parasti to darīja tehnisku iemeslu dēļ – jau dziestošā krāsnī tika likts gaļas gabals, kuru no rīta bija nepieciešams tikai sadalīt pa gabaliem un ēst. Tādēļ gaļas sautēšana 7 – 8 stundu garumā nekas slikts nemaz nav. Lai šādā veidā gatavotu gaļu, jums būs nepieciešams ātrvāres, lēnvāres vai parastie katli (der arī gatavošana cepeškrāsnī), kur gaļu būs jāgatavo uz mazas uguns un ļoti ilgi.

Jums noderēja mūsu raksts? Tad noteikti dalieties arī ar citiem lasītājiem!

Avots: vrutmilife.com

Abiem.lv

Leave a Comment