Burvīgās lilijas – pret sirds slimībām un skaistumkopšanā

Pret sirdsslimībām, īpaši pret aizdusu un sirds mazspēju, ko pavada tūska: 3 ēdamkarotes svaigu sasmalcinātu lilijas sīpolu aplej ar 2/3 glāzes degvīna, 10 dienas nostādina tumšā vietā, tad izkāš. Lieto pa tējkarotei no rīta un vakarā 15 minūtes pirms ēšanas, atšķaidītu 1/4 glāzes ūdens. Kurss – 10–14 dienu.

Pret klepu, bronhītu, saaukstēšanos, gripu: sasmalcina 4–5 lilijas ziedus un sajauc ar pusglāzi medus. Lieto pa pustējkarotei (sūkā zem mēles) 2 reizes dienā ēdienreižu starplaikos. Kurss – līdz klepus pārgājis. Maisījumu uzglabā ledusskapī.

Pret spēku izsīkumu pēc smaga darba, hroniskā noguruma sindromu, depresiju: 2/3 glāzes sasmalcinātu lilijas ziedu aplej ar puslitru degvīna, 10 dienas nostādina tumšā vietā, tad izkāš un biezumus izspiež. Lieto kā tonizējošu līdzekli pa 1 ēdamkarotei no rīta un dienā 15 minūtes pirms ēšanas, uzdzerot ūdeni. Kurss – līdz iestājas stāvokļa uzlabošanās.

Pret brūcēm, apdegumiem, ādas iekaisumiem, arī hemoroīdiem: sasmalcina 5 svaigus lilijas ziedus, aplej ar 3/4 glāzes pirmā spieduma nerafinētas augu eļļas, 3–4 dienas nostādina. Ar neizkāstu apsmērē problemātiskās ādas vietas, bet izvilkumā samitrinātu tamponu liek pie iekšējiem un ārējiem hemoroīdiem.

Pret locītavu sāpēm: sasmalcina un sajauc lilijas sīpolus, ziedus un lapas. Divas ēdamkarotes maisījuma aplej ar glāzi augu eļļas, nedēļu nostādina gaišā vietā un ar neizkāstu uz nakti ierīvē sāpošās locītavas.

Pret furunkuliem: novāra lilijas sīpolu, sarīvē uz rupjās rīves, masu ietin marlē un siltu pieliek problemātiskai vietai. Procedūru, izmantojot no jauna pagatavotu masu, atkārto vairākas reizes, līdz augonis atveras.

Losjons pret krunciņu veidošanos: 1 sasmalcinātu lilijas ziedu un 2–3 dārza pētersīļu lapiņas aplej ar glāzi verdoša ūdens, pusstundu nostādina, tad izkāš, pievieno 2 ēdamkarotes glicerīna un uzglabā ledusskapī. Apslauka seju un kaklu 2–3 reizes dienā (pēdējo reizi – pirms gulētiešanas).

Losjons sejas mazgāšanai (var pagatavot ar rezervi): 3 svaigus sasmalcinātus lilijas ziedus aplej ar glāzi degvīna, nedēļu nostādina, tad izkāš un biezumus izspiež. Pirms lietošanas atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:3.

Barojošs krēms (pret krunciņām un sakairinātu ādu): 3–4 svaigi sasmalcinātus ziedus aplej ar glāzi olīveļļas, 10 dienas nostādina tumšā vietā, tad pārliek trauciņā ar vāku un uzglabā ledusskapī. Lieto kā barojošu nakts krēmu.

Dalieties arī ar draudzenēm!

Leave a Comment